Blogi

Arkiruokaa

Varmaan melkein kaikki tietää miten terveellisesti syödään ja suunnilleen myös milloin pitäisi syödä. Usein ongelmana on työt, omat ja lasten harrastukset ja muuten “kiireinen” elämä. Helpoin ratkaisu löytyy suunnittelusta ja valmistelusta. Mieti viikonloppuna mitä haluat syödä viikolla ja osta tarvittavat ainekset valmiiksi. Sunnuntaina voit jo paistaa lihat/kalat valmiiksi ja laittaa jääkaappiin tai pakkaseen, josta otat mukaan töihin. Edellisenä iltana pilko, keitä, paista tai vaikka höyrytä lisukkeet jolloin niitäkään ei aamulla tarvitse miettiä. Lisukkeita voi tehdä kerralla vaikka useammalle ruoalle niin ei edes joka ilta mene sitä kymmentä minuuttia valmisteluihin.

Meillä tehdään monesti isoja annoksia, joita syödään useampana päivänä. Helppoina suosikkeina on syksyn aikana ollut esimerkiksi punajuurilaatikko ja kaalipata. Kalat on kanssa mieleisiä, maun, ravitsevuuden ja helppouden takia. Kanafileitä on nopea paistaa ja maustaa eritavalla, toimii myös vaikka paprikan, oliivien, aurinkokuivattujen tomaattien ja pinaatin kanssa.

Broilerin sisäfileitä, paprikaa, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia ja pinaattia
Broileria kookoskastikkeessa
Pestolohta
Mun mielestä parhaat rasiat löytyy ikeasta, kestää uunin, pakastuksen, tiskikoneen ja mikronkin. Lisäksi tiivis hyvä kansi.

 

Isänpäivän ruokaideoita

Isänpäivänä, kuten muinakin juhlapyhinä moni haluaa laittaa vähän parempaa pöytään. Meillä isänpäivämenu tulee koostumaan katkarapu- ja- tonnikalatäytteisistä avokadoista, kukkopojasta, porkkanaraakakakusta, kaikettomasta keikauskakusta ja omenapiirakasta. Hyvin ravintorikasta ruokaa siis tarjolla, jokaiselle jotain periaatteella. Omia suosikkeja avokadot, kukko ja raakakakku, lasten todennäköisesti kukko… Lähes jokaisena päivänä ateriat koostuu puhtaasta, ravinnerikkaasta ruoasta, eikä isänpäivä tee poikkeusta.

Tonnikalalla ja katkaravuilla täytetyt avokadot:

  • 4 avokadoa
    1 Purkki tonnikalahiutaleita vedessä
    1 pussi katkarapuja (180g)
    1 paprika
    Korianteria
    Suolaa
    Pippuria
    Situunamehua

Halkaise ja koverra avokadot, pilko sisus pienemmäksi. Sekoita puolet tonnikalan joukkoon ja puolet katkarapujen, lisää puolikas kuutioita paprika ja silputtua korianteria molempiin. Lisää sitruunamehua kumpaankin n. 1tl. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kukkopoikaa uunissa

  • 1 Kukko
  • 4 rkl Voita
  • Suolaa
  • Pippuria
  • 3 Valkosipulin kynttä
  • 2 tl Paprikajauhetta
  • 1/2 luomusitruuna

huuhtele ja kuivaa kukko. Sekoita voin sekaan mausteet ja pieneksi silputtu valkosipuli. Hiero seos kukon pintaan ja nahan alle. Työnnä huolellisesti pesty sitruunanpuolikas kukon sisään. Paista 200 asteessa noin 45min.

 

Porkkanaraakakakku

Pohja

  • 200g Saksan pähkinöitä liotettuna
  • 4dl Porkkanaraastetta
  • 2dl Rusinoita
  • 1dl Kookoshiutaleita
  • 1tl Raastettua inkivääriä
  • 1tl Vaniljaa
  • 1tl Kanelia
  • 1/2tl Kardemummaa
  • Ripaus mustapippuria
  • 1/2 Appelsiinin mehu
  • 1tl Suolaa

Päällinen

  • 250g Cashew-pähkinöitä liotettuna
  • 1 Appelsiinin mehu
  • 1/2 Sitruunan mehu
  • Vaniljaa
  • (1/2dl vettä tarvittaessa)

Blendaa pohjan ainekset ja taputtele irtopohjavuokaan (n. 15cm). Blendaa päällisen aineet ja levitä pohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli, koristele saksanpähkinöillä.

 

Kaiketon keikauskakku

Pohja:

  • 1dl Kaurahiutaleita
  • 1dl Rusinoita

Päällinen (toimii ilman pohjaakin)

  • 1 Banaani
  • 3dl Mustikoita
  • 2,5 dl Kookosmaitoa
  • 4 liivatelehteä
  • tilkka vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Blendaa banaani, mustikat ja kookosmaito sekaisin, sulata liotetut liivatteet ja sekoita muiden aineiden joukkoon. Kaada kelmulla vuorattuun kulhoon. Laita jääkaappiin jähmettymään. Blendaa kaurahiutaleet ja rusinat taputtele litteäksi ja siirrä hieman jähmettyneen täytteen päälle. Kun kakku jähmettynyt, kumoa lautaselle.

 

Omenapiirakka

  • 4dl Kaurajauhoja
  • 125g Voita
  • 1dl Kookossokeria
  • Omenoita
  • Kanelia
  • Kaardemummaa

Sekoita kaurajauho, pehmeä voi ja kookossokeri, taputtele vuoan pohjalle. Lohko omenat ja lado pohjan päälle. Ripottele päälle kanelia ja kaardemummaa. Paista 175 asteessa 25-30min.

Halloweenjuhlat

Halloweenjuhlat

Nuorimman lapsen syntymäpäivät on halloweenin aikoihin ja niinpä tänä vuonna synttäreitä juhlittiin halloweenteemalla. Ajatuksena oli tehdä tarjottavista maistuvaa, mutta hieman paremmilla vaihtoehdoilla höystettynä. Pöytään päätyikin mm. lähes kaikettomat mokkapalat, mutakakkua, kiivimörköjä (lasten mielestä sammakoita), silmämunakiisseliä ja veriboolia. Tarjottavat tehtiin niin, että melkein kaikki kävi kananmuna-, pähkinä- ja maitoallergisellekin.

Kaikettomat, vaan ei ehdottomat mokkapalat

Pohja:

  • 8 dl kaurajauhoja
  • 6 dl kookossokeria
    4 tl leivinjauhetta
    4 tl vaniljasokeria
    2 dl juoksevaa margariinia (maidotonta)
    2 dl vettä
  • 2 dl appelsiinimehua
  • 3 rkl kaakaojauhetta

Kuorrute:

  • 2rkl juoksevaa margariinia (maidotonta)
  • 100 g tummaa suklaata (maidoton)

Sekoita kuivat ainekset keskenään huolella. Lisää rasva ja nesteet, kaada uunipellille ja paista 200 asteessa 10-15 min

Sulata suklaa ja sekoita rasvan sekaan. Levitä jäähtyneen tortun päälle.

Mutakakku

  • 5 munaa
  • 200 g tummaa suklaata

Vatkaa munat vaahdoksi, sulata suklaa ja sekoita. Paista 175-200 astetta noin 10 min.

 

Onnistumisia

8 viikkoa sitten aloitin työskentelyn 32-vuotiaan naisen elämäntapamuutoksen kanssa.  Asiakkaan ensisijaisena toiveena oli 8-12kg painonpudotus, mutta tarkemman haastattelun myötä tärkeimmäksi nousi elämäntapamuutos, joka tähtää parempaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, joka välittyy äidin kautta koko perheelle. Koska tavoitteena on saada aikaan pysyvä muutos, parhaisiin tuloksiin päästään muutos kerrallaan ja projekti on vasta aluillaan. Haasteena kilpirauhasen vajaatoiminnan huomiointi ja aikataulutuksen huomiointi, sillä kiireisenä pitää niin perhe kuin asikaskäyntejä sisältävä työ, jolloin ruokailut hoituvat lennossa milloin auton ratissa, töiden lomassa tai lasten jämiä syöden.

“Hupsista! Kilpirauhasen vajaatoiminnan myötä oli vyötärölle tupsahtanut 12kg. Joten näihin tartuttava! Villen ohjein: todella todella maltillisesti kilpirauhasen toimintaa tukien on edettävä ja vain yksi muutos kerrallaan. Ensimmäisen kuukauden muutos oli kunnolliset eväät töihin, tähän asti olin syönnyt liian kevyesti, lähinnä vain salaatteja lounaaksi. Seuraava muutos oli leivän mussutus pois, monesti kävi niin että kunnollisen ruuan sijaan saatoin korvata osan ruuasta leivällä.Ruokavaliossa syödään rennosti, ilman nälkää, mitään mittailematta, puntaroimatta, laskematta, muutamaa perusperiaatetta mielessä pitäen. Ruokavalio on tehty huomioiden ruokaan liittyvät arvoni, koko perhe, erityisruokavaliot, matkaluonteinen työ. Ja Villen ohjeena: herkuista ei tarvitse luopua! Kerran viikossa herkkuhetki, kerran kuussa rennommin (joka kuu ollut illanistujaista, lomareissua, hotelliaamiaista), sillä mitkään muutokset totaalikieltäytymisellä ei ole pysyviä. Tässä kohtaa treenit on pidetty samoina kuin aikaisemmin. Olen liikkunut 4-6 kertaa viikossa, fiiliksen mukaan, vaihdellen 1-3 hölkkälenkkiä (toisinaan mäki tai porrastreeniä 30-90min), 2-4 salitreeniä (crossfit, kahvakuula, laitteet, painot 30-60min), kehonhuoltoa (pilates, jooga, uinti). Todella helpoin muutoksin hyvällä alulla ja innolla odotan projektin etenemistä.”

 

8 viikossa loistava alku! Seuraava tämän  projektin väliaikaraportti joulukuussa…

Haluatko apua elämäntapamuutokseesi ja kertoa onnistumisestasi blogissani? Ota yhteys!